Endometriosis

Az endometriosis egyre több fertilis korú nőt érint hazánkban. Endometriosisról akkor beszélünk, ha a méhnyálkahártya szövet (endometrium) a méh üregén kívül helyezkedik el. Leggyakrabban a petefészkeken találjuk, súlyosabb esetben, a petefészkekben csokoládéra emlékeztető bennékű cisztaként. Az endometriosisos szigetek gyakran a kismedence hashártya borításán helyezkednek el, akár súlyos kismedencei összenövéseket, petevezető elzáródást is okozva. A csomók a beleket is érinthetik, menseskor kifejezett hasi diszkomfort érzést, haspuffadást okozva. Az endometriosis húgyhólyagon való elhelyezkedése, menstruációkor vizelési panaszokat okoz. A típusos csomók a hüvelyfalban és a méhnyakon is elhelyezkedhetnek. Ezt nőgyógyászati vizsgálat során is láthatjuk. Az endometriosisos csomó a hasi sebben, a köldökben, a tüdőben, az izületekben is elhelyezkedhet.

A kórosan elhelyezkedő méhnyálkahártya is követi a ciklusos változásokat, így okozva a panaszokat, elsősorban menstruáció előtt és alatt, mely görcsös, fájdalmas menstruációban, alhasi fájdalomban nyílvánul meg. Lokalizációnak megfelelően hasi diszkomfort érzés, fájdalmas vizelés, fájdalmas együttlét is előfordul.

Az endometriosis létrejöttében szerepe lehet a retrográd mensesnek: a menstruációs váladék a petevezetőkön keresztül a kismedencébe kerül, az endometriumsejtek a petefészken, a kismedence hashártyáján megtapadnak. Megfigyelhető a családi halmozódás is, számos esetben látjuk, hogy a kórkép egy családban több női tagot is érint. Az ér-és a lymphatikus rendszeren való terjedés is lehetséget, amit a szervezet bármely pontján elhelyezkedő endometriosis bizonyít, bár ebben a sejtmetaplásiának is szerepe lehet.

A legújabb nemzetközi ajánlásoknak megfelelően mind a kivizsgálásnak, mind a kezelésnek a legmagasabb szinten központosított, egységesített szabályok alapján kell történnie.

Kezelése az okozott panaszoktól függ.

Az endometriosis kezelése legtöbb esetben a leghatékonyabban a műtét oldható meg.

Műtét: laparoszkópos műtét, a megfelelő technikák és szabályok szerint kivitelezve.

Nem megfelelő technikával végrehajtott műtét károsabb, mint a műtét nem elvégzése.

Gyógyszeres kezelés speciális esetekben adhat megoldást, meddőség esetén nagyon ritkán alkalmazandó.

A kezelés hatékonyságának követése elengedhetetlen, a panaszok hosszú távú követésével, rögzítésével.